Optimaliseren keuzeproces insulinepompen en glucosesensoren? Organiseer een Diabetes TechLab

Diabetestechnologie

10 sep 2024 –

Een Diabetes TechLab is een bijeenkomst, georganiseerd door Diabetesvereniging Nederland, waar mensen met diabetes kennis kunnen maken met alle diabetestechnologieën. De informatie wordt gegeven door ervaringsdeskundigen, zodat de technologieën leveranciersonafhankelijk worden gepresenteerd. Volgens Sandra Hendriks, verpleegkundig diabetesconsulent, helpt dit mensen bij het kiezen van een systeem dat bij hun past. 

Tijdens een Diabetes Techlab geven ervaringsdeskundigen uitleg over de insulinepompen en glucosesensoren

November 2023 en mei 2024 organiseerde het Radboudumc in samenwerking met Health Innovation Labs en Diabetesvereniging Nederland een Diabetes TechLab. De organisatie van een derde Diabetes TechLab staat op stapel, in samenwerking met het CWZ in Nijmegen en wellicht nog andere ziekenhuizen uit de regio. Diabetesvereniging Nederland is initiatiefnemer van de Diabetes TechLabs en organiseert deze bijeenkomsten ook in andere regio’s in Nederland. 

Wat is een Diabetes TechLab?
Een Diabetes TechLab is een soort informatiemarkt waar mensen met diabetes en hun naasten kennis kunnen maken met alle glucosesensoren en insulinepompen die er zijn. Ervaringsdeskundigen – mensen die de hulpmiddelen zelf gebruiken – geven uitleg over de devices. Er zijn ook mensen aanwezig die meer kunnen vertellen over DIY-loop-systemen. Daarnaast zijn er zorgverleners met wie mensen hun keuzes ter plekke kunnen bespreken en bevestigen.

‘Mensen voelen zich gezien en gehoord’

Gehoord en begrepen voelen
Sandra Hendriks is als verpleegkundig diabetesconsulent vanuit de Radboudumc betrokken bij de organisatie van de Diabetes TechLabs. Ze zegt: ‘Mensen met diabetes geven aan het fijn te vinden om van ervaringsdeskundigen meer te horen over de systemen, de insulinepomp, de infuusnaalden en bijbehorende sensoren. Je merkt dat de mensen onderling veel overeenkomsten hebben en veel dingen van elkaar herkennen. Hierdoor voelen ze zich gehoord en begrepen. Ook krijgen ze tips van elkaar. Dit maakt het keuzeproces eenvoudiger. Vaak blijven er uiteindelijk maar één of twee systemen over. Als diabetesverpleegkundige merk je dat mensen beter voorbereid naar het spreekuur komen en gerichtere vragen stellen. Het keuzeproces voor een insulinepomp of HCL-systeem wordt hierdoor korter. Wij boden mensen ook de gelegenheid om een consult met een zorgverlener in te plannen tijdens het Diabetes TechLab.’

Voor wie is het Diabetes TechLab?
Het Diabetes TechLab van Diabetesvereniging Nederland is gratis toegankelijk voor mensen met diabetes die zich willen oriënteren op insulinepomp- en glucosesensortherapie. Daarnaast is het Diabetes TechLab zeer geschikt voor mensen die voor de keuze staan om hun huidige pomp en/of sensor te vervangen. Deze tweede groep ontvangt voorafgaand aan het Diabetes TechLab informatie zodat zij gericht kunnen kijken welke technologieën zij interessant vinden.’

‘Op deze manier kosten consulten voor nieuwe of vervangende sensoren en pompen minder tijd per patiënt’

Waarom een Diabetes TechLab?
De keuze voor een insulinepomp en/of glucosesensor is vaak een beslissing voor een aantal jaar. Voor mensen met diabetes is het dus van groot belang dat ze een goede keuze maken. Het Diabetes TechLab biedt hierbij ondersteuning. Leonie van Houten werkt als Design Innovator Health Innovation Labs en Aanjager Verpleegkundig Innovatie Netwerk bij het Radboudumc. Ze zegt hierover: ‘Door de volledige informatie in combinatie met de kennis van ervaringsdeskundigen, willen we met het Diabetes TechLab bijdragen aan een betere match tussen technologie en patiënt. Tegelijkertijd kunnen wij op deze manier slimmer consulten plannen voor nieuwe of vervangende sensoren en pompen. Het kost minder tijd per patiënt. Zo helpen we ook de zorg toegankelijk te houden.’

Hoe wordt een Diabetes TechLab georganiseerd?
Het Diabetes TechLab in mei 2024 werd bezocht door 170 bezoekers. Zij ontvingen hiervoor een open uitnodiging van het Radboudumc en Diabetesvereniging Nederland. Het betrof een vrije inloop van 16.00 tot 20.00 uur. Diabetesvereniging Nederland zorgde voor de aanwezigheid van technologie en ervaringsdeskundigen, zodat de technologie leveranciersonafhankelijk werd gepresenteerd. Verder waren een verpleegkundig diabetes consulent, technisch geneeskundige en internist van het Radboudumc aanwezig om vragen te beantwoorden. Er vonden ook 17 consulten plaats tijdens het Diabetes TechLab met patiënten van het Radboudumc. Deze consulten waren korter dan reguliere pompkeuze consulten en hebben niet tot meer vragen achteraf geleid. Tot slot bood het Diabetes TechLab ruimte om informatie over vergoedingen en andere ontwikkelingen in zorgcommunicatie te laten zien. Met ervaringsdeskundigen werd ook gesproken over het gebruik van de technologieën in het dagelijkse leven. Hoe gaat het met sporten, is het systeem geschikt voor nachtdiensten en waarop kun je letten tijdens vakanties, enzovoorts.

Ook een Diabetes TechLab organiseren?
Diabetesvereniging Nederland is de initiatiefnemer van de Diabetes Techlabs en organiseert ze ook in andere regio’s. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Casper Boekelaar van Diabetesvereniging Nederland. 

Vorig bericht

Een white label platform voor alle diabetesdata …

Volgend bericht

Minder zitten als medicijn

Gerelateerde artikelen