Op pad met de app ‘Kies ik gezond?’

Tijdens de redactievergadering van DiabetesPro kreeg ik het verzoek een review te schrijven over de app ‘Kies ik gezond?’ van het Voedingscentrum. Allereerst heb ik de app gedownload op mijn telefoon en ingesteld. Vervolgens ben ik een aantal weken boodschappen gaan doen met de app Kies ik gezond? Vanuit de app kun je de barcode van een product scannen of de naam van het product invoeren. Ik begon met mijn normale boodschappen. Al snel zag ik dat deze meestal wel gezond zijn. De app geeft dan aan: past in de Schijf van Vijf. Ook kun je de voedingswaarde en ingrediënten bekijken.

Alternatieve keuze
Daarna ben ik producten gaan bekijken waarover ik twijfelde of waarvan ik wist dat ze niet gezond zijn. In zo’ n geval krijg je een notitie ‘gezonder kiezen?’. Je krijgt dan verschillende alternatieven in de groep van je product. Bij appelstroop kreeg ik bijvoorbeeld de alternatieve keuze: hüttenkase en pindakaas. Dat vond ik wel teleurstellend. Ik was op zoek naar iets zoets en kreeg iets hartigs als alternatief.

Veel A-merken
Daarnaast viel me op dat er veel A-merken bij de alternatieven staan. Bij de Lidl scande ik bijvoorbeeld een product en kreeg de notitie ‘gezonder kiezen?’. Ik gaf aan dat ik een alternatief wilde en kreeg een lijst met veel A-merken. Na lang scrollen vond ik het huismerk van de Lidl, onder aan de lijst. Dat vind ik een gemiste kans. Niet iedereen heeft het geld om A-merken te kopen en ook niet het geduld om eindeloos te scrollen. Ondanks de genoemde nadelen denk ik dat deze app ondersteunend kan zijn voor mensen die gezondere producten willen kiezen.

Zwanger app
Daarnaast heb ik de app ‘ZwangerHap’ bekeken, eveneens van het Voedingscentrum. In deze app kun je invullen hoe lang je zwanger bent. Ook kun je aangeven of je meldingen wilt ontvangen van een veiligheidswaarschuwing. Met deze app selecteer je producten, je kunt niet scannen. Als je een keuze hebt gemaakt, geeft de app aan of het product in de Schijf van Vijf past en of het product veilig is voor zwangere vrouwen. Ook geeft de app advies over bijvoorbeeld hoe vaak je frisdrank kan drinken. Ik kreeg het advies: niet te vaak. Persoonlijk vind ik dit een vage term. Deze app houdt geen rekening met vrouwen met zwangerschapsdiabetes, dus is mijns inziens niet echt van toegevoegde waarde.

App: kies ik gezond? 

Kies ik gezond? is een app van het Voedingscentrum die mensen helpt gezonde keuzes te maken bij het doen van boodschappen. Na het downloaden van de gratis app, krijgen mensen de gelegenheid aan te geven of ze op bepaalde voedingswaarden willen letten, bijvoorbeeld vetten, koolhydraten of zout. Ook kunnen ze aangeven of ze wel of geen vlees willen eten en of ze op bepaalde ingrediënten willen letten, bijvoorbeeld gluten of lactose. Vervolgens kun je aangeven in welke supermarkten je boodschappen doet.

De 'Kies Ik Gezond?' app helpt mensen volgens het Voedingscentrum:

Henny van der Straaten is vasculair- en diabetesverpleegkundige, leefstijlcoach en redactielid van DiabetesPro.

Vorig bericht

Susette Keijzer-Lataster over waarom ze Nurses Know Better heeft opgericht

Volgend bericht

Altijd de juiste pennaald