Ben jij bij NDD 2024 over persoonsgerichte diabeteszorg en preventie?

Scholing

19 sep 2024 –

Nationale Diabetes Dag is het tweejaarlijks congres van de Nederlandse Diabetes Federatie dat het hele diabetesveld bijeenbrengt. Dit jaar is het thema: ‘Persoonsgerichte diabeteszorg en preventie; haal het beste uit elk zorgmoment’. De NDD is een nascholing rondom diabetes, trekt een breed publiek en heeft een divers programma. De NDD is zowel online als op locatie bij ’t Spant in Bussum te volgen op vrijdag 8 november. In dit artikel lees je een tipje van de sluier van het plenaire programma.

Op weg naar een integrale aanpak van obesitas en diabetes
Georganiseerd door de NVD en DiHAG

Uit de literatuur en recente internationale richtlijnen blijkt steeds duidelijker dat de onderlinge samenhang tussen obesitas en diabetes onmiskenbaar is. Beide ziektebeelden delen niet alleen gemeenschappelijke risicofactoren en pathofysiologische mechanismen, maar beïnvloeden elkaar ook wederzijds, wat de noodzaak benadrukt om ze gezamenlijk aan te pakken. Deze integrale benadering vereist niet alleen een wetenschappelijke integratie van deze aandoeningen, maar ook een gecoördineerde aanpak van beide ziekten. Hierbij spelen verschillende disciplines een cruciale rol, zowel in de tweede lijn als in de eerste lijn, waarbij de samenwerking tussen internist, huisarts en diëtist essentieel zijn. Door de zorg voor obesitas en diabetes op deze wijze te integreren, kunnen we effectiever inspelen op de complexe behoeften van patiënten en bijdragen aan een betere algehele gezondheid.

Sprekers

Marc Huls

Prof. dr. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog

Jolande van Teeffelen, diëtist en leefstijlcoach

Diabetestechnologie
Georganiseerd door DVN en NIV

In deze TOP-sessie gaan we in op onderbelichte kanten van diabetestechnologie: Wat weten we en wat komt eraan op het gebied van slimme insulinepennen? Hoe zit het met de techniek voor mensen met diabetes type 2? Gaan de ketonenmeter, lactaatmonitor en stappenteller iets toevoegen aan de algoritmes? Wat is het vernieuwde NDF Standpunt over Open Source software? En last but not least, met welke psychologische factoren moeten we rekening houden bij het gebruik van deze technologieën?

Sprekers

Dr. Sasja Huisman, klinisch psycholoog & sr. onderzoeker

Thomas Urgert, technisch geneeskundige

Bas Schouwenberg, internist-klinisch farmacoloog

Prediabetes en leefstijlgeneeskunde
Georganiseerd door het Diabetes Fonds

Hoe worden mensen zich bewust dat ze prediabetes hebben, wat heeft dit voor gevolgen voor hun gezondheid en hoe zijn zij te motiveren om gezonder te gaan leven en zo diabetes type 2 te voorkomen? Directeur van het Diabetes Fonds Diena Halbertsma licht in deze sessie de bewustwordingscampagne van het Diabetes Fonds toe waarbij mensen worden opgeroepen de diabetesrisicotest te doen. Internist-endocrinoloog prof. Hanno Pijl gaat in op prediabetes: wat is het, hoe vaak komt het voor, wat zijn de gevolgen voor het lichaam en welke screeningtools en behandelingen zijn er? Huisarts Loïse Jacz deelt haar ervaringen over de groepsconsulten in Den Haag voor mensen met prediabetes, en de toeleiding naar (leefstijl)interventies in het gezondheids- of sociale domein.

Sprekers

Prof. dr. Hanno Pijl, internist-endocrinoloog

Loïse Jacz, huisarts en netwerk-geneeskundige

Liever online deelnemen?

Je kunt de NDD ook online bijwonen. Via een interactief platform krijg je dan online toegang tot het plenaire programma met drie topsessies en de plenaire opening en afsluiting. 

Vorig bericht

Arts-onderzoeker Douwe de Wit over waarom vezels zo belangrijk zijn bij diabetes type 1